Γιατί πάει ο Α.Τσίπρας στον Πούτιν – Τι γράφει ρώσικη εφημερίδα

putin tsipras
Ο κ. Τσίπρας θα φτάσει σήμερα το απόγευμα στη ρωσική πρωτεύουσα και αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Γιατί πάει ο Α.Τσίπρας στη Μόσχα; “Δεν πάει στο Κρεμλίνο για να ζητήσει δανεικά από τον Πούτιν αλλά για να ικανοποιήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους και να δείξει την περιφρόνησή του στους Ευρωπαίους δανειστές”, σχολιάζει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal. 

Η Ρώσικη εφημερίδα Kommersant φιλοξενεί δήλωση αξιωματούχου της ρωσικής κυβέρνησης που αναφέρει πως η Μόσχα είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει εκπτώσεις στις τιμές φυσικού αερίου αλλά και δάνειο προς την Αθήνα με αντάλλαγμα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας.

Αναφέρεται επίσης η ανησυχία που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη πως το ταξίδι Τσίπρα απειλεί την ενότητα της Ενωσης, ενώ ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να συμφιλιώσει τη Ρωσία με τους Ευρωπαίους.
Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται απόψεις σύμφωνα με τις οποίες η προσέγγιση Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αυξάνει τη δυσπιστία των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας.
Τα αδύναμα οικονομικά της Ρωσίας και το περιορισμένο ενδιαφέρον της για την Ελλάδα σημαίνουν ότι η χώρα δεν είναι μια βιώσιμη εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας και άλλοι Έλληνες πολιτικοί έχουν ασκήσει κριτική στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της υπόθεσης της Ουκρανίας.

«Τα οφέλη για τον Πούτιν από την επίσκεψη Τσίπρα είναι πιο προφανή, δεδομένου ότι το Κρεμλίνο είναι πρόθυμο να αναδείξεις τις «ρωγμές» στο μέτωπο της Δύσης κατά της πολιτικής της Ρωσίας στην Ουκρανία», τονίζει η WSJ.