X.A: Χάθηκε η χαρά-Στο κόκκινο η αγορά, πτώση 0,80% για τον Γ.Δ, στις 816,6 μονάδες

Στο κόκκινο έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο.  Οι τραπεζικές μετοχές που σημείωναν σημαντικές ανόδους, περιόρισαν τα κέρδη τους και η ΕΤΕ σημείωσε πτώση πάνω από 2%.

 Τελευταία ενημέρωση: 17:35

Στις 816,16 μονάδες έκλεισε ο Γενιός Δείκτης με απώλειες 0,80% με το τζίρο στα 52,6 εκατ. και τον όγκο στα 74 εκατ. τεμάχια.

Στις 245,16 μονάδες έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης με οριακά κέρδη 0,20%, ενώ στις 284,98 μονάδες τερμάτισε ο FTSE 20 με πτώση 0,53%.

Στα 1,39 ευρώ τερμάτισε η Εθνική καταγράφοντας πτώση 2,80%, ενώ στα 0,37 ευρώ έκλεισε η Πειραιώς με κέρδη 0,54%. Στο +2,61% η Alpha Bank με τιμή 1,57 ευρώ, ενώ η Eurobank έκλεισε με πτώση 1,57% στα 0,69 ευρώ.

Απώλειες 1,52% κατέγραψε η ΔΕΗ με τιμή 4,53 ευρώ και ενώ τα ΕΛΠΕ υποχώρησαν 1,22% με τιμή στα 6,50 ευρώ. Κέρδη 1,20% σημείωσε ο ΟΠΑΠ στα 5,04 ευρώ, ενώ στα 3,84 ευρώ έκλεισε ο ΟΤΕ με πτώση 2,78%.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Ανοδικη αντίδραση πραγματοποιεί το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά το τραπεζικό «άδειασμα» των προηγούμενων ημερών. Οι τραπεζικές μετοχές ανακάμπτουν, οδηγώντας εκ νέου το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 832 μονάδων. «Άλμα» πάνω από 7% σημειώνει η Alpha Bank, ενώ κέρδη από 4,50% καταγράφουν Εθνική και Eurobank.Οταν τα χρηματιστηριακά ταμπλό «νευριάζουν», όπως συνέβη δηλαδή και στη «Λ. Αθηνών» την προηγούμενη εβδομάδα, είναι γνωστό ότι οι traders αρχίζουν να τρίβουν τα χέρια τους, θεωρώντας ότι η αυξημένη μεταβλητότητα (volatility) θα τους δώσει ευκαιρίες για γρήγορα κέρδη.

Οταν όμως οι εν λόγω παίκτες δεν προέρχονται κυρίως από τις τάξεις του retail ή ακόμη και από τους εγχώριους επαγγελματικούς κύκλους, αλλά είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ισχυροί ξένοι διαχειριστές, τότε τα περιθώρια για τους μικρούς στενεύουν, αν δεν εξαλείφονται εντελώς. Οσοι άλλωστε δοκίμασαν να μπουν στα ποδιά τους, «εκδιώχθηκαν» και κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ίση συμμετοχή στ παιχνίδι, τόσο κατά την διάρκεια των συναλλαγών όσο και μετα το «καμπανάκι», όπου σε πολλές των περιπτώσεων οι τελικές τιμές
απείχαν κατά πολύ από αυτές του πρώτου κλεισίματος.

Και δεν θα μπορούσαν βέβαια να ήταν διαφορετικά τα πράγματα, από τη στιγμή και μετά που τα διεθνή «σπίτια» έχουν πλέον στα χέρια τους μεγάλο ποσοστό του «20άρη» αλλά και του συνόλου των ελληνικών μετοχών, ποσοστά τα οποία, πέρα από το ότι τους δίνουν ένα σαφές πλεονέκτημα στο program trading (βλέπε και «αδειάσματα), αποτελούν μια τεράστια επένδυση, που είναι υποχρεωμένοι να προστατεύσουν με κάθε τρόπο. Για να μιλήσουμε δε με πιο απλά λόγια, η ρήση που υποστηρίζει πως «όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια» αποτελεί την ουσία του όλου θέματος, που ξεκινά από το «άδειασμα» στις τραπεζικές μετοχές, περνάει από τα πονταρίσματα σε εναλλακτικές μετοχές του 20άρη και φτάνει σε όλους σχεδόν τους τίτλους με τους οποίους «ασχολούνται» οι ξένοι.

Τι δείχνουν οι αναταράξεις

Αναλυτικότερα, λοιπόν, οι έντονες αναταράξεις που προέκυψαν και κυρίως ο τρόπος που τις αντιμετώπισε η αγορά, δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Χ.Α. παραμένει ένας χώρος που βρίσκεται στα χέρια των επαγγελματιών. Επαγγελματιών που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε καν τα hedge funds, δεν γνωρίζουμε όμως το κατά πόσο θα αναγκαστούν να ρίξουν από δω και πέρα το βάρος τους στο λεγόμενο «μουαγιέν» και λιγότερο στο κυνήγι των υπεραξιών.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, αν για παράδειγμα ένας επενδυτής «πιάσει» το timing της ανοδικής αντίδρασης της Eurobank ή της Alpha Bank και περιμένει να καλύψει τα έξοδα της κίνησης (προμήθειες, φόροι) προκειμένου να «βγει» στο κέρδος, ένας ξένος που χρεώνεται με σχεδόν μηδενικές προμήθειες έχει ήδη απόσταση ασφαλείας και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κατοχυρώσει κέρδη.
Ετσι, δε, εξηγούνται οι τεράστιες εντολές αγοράς και πώλησης που παρατηρήθηκαν κατά κόρον κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, στις μετοχές των τραπεζών. Δικαίωμα στα κέρδη βέβαια έχουν όλοι και ουδείς μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον να λάβει μέρος στο παιχνίδι, ωστόσο τα δεδομένα είναι αυτά και θα πρέπει να τα έχει υπ’ όψιν του όποιος είναι διατεθειμένος να αναλάβει το ρίσκο.

Tα πλάνα και τα μεμονωμένα πονταρίσματα

Κύκλοι της αγοράς, επίσης με καλή εικόνα για το τι συμβαίνει στα μεγάλα dealing rooms, υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή τα πλάνα των τοποθετήσεων που θα μπουν σε εφαρμογή από το νέο έτος δεν αλλάζουν ως προς το στόχο, αλλά ως προς την τακτική. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν υπάρχει τέτοιο κλίμα στην ελληνική αγορά.. Τέλος, και για να τολμήσουμε μια πρόβλεψη για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της «Λ. Αθηνών», το πιθανότερο που μπορεί να συμβεί υπό τις παρούσες συνθήκες πάντα, και που δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, είναι να πάμε σε μια περίοδο όπου θα περάσουμε από τα «baskets» (καλάθια μετοχών) σε μεμονωμένα πονταρίσματα.

Και βέβαια όταν μιλάμε για πονταρίσματα των ξένων αναφερόμαστε σε εκείνα που ήδη φαίνεται να λαμβάνουν χώρα στις μετοχές τωνΕΛΤΕΧ, της Motor Oil, των ΕΛΠΕ, του ΜΥΤΙΛ, της ΔΕΗ,  της Jombo, αλλά και επιλεγμένων τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, Κοινός παρονομαστής, πάντως, σε όλους τους εν δυνάμει «φρέσκους» στόχους είναι τα εκάστοτε growth stories που πολλά εξ αυτών μάλιστα ενδέχεται να «ωριμάσουν» σύντομα.