Ξεκίνησε η τριμερής Νίμιτς με Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στη Βιέννη

Ξεκίνησε στις 10.30 η τριμερής συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ στη Βιέννη για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Τη στιγμή πάντως που τα εθνικά θέματα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ του Νίκου Κοτζιά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι κινήσεις του Νίκου Κοτζιά μετά την απόφαση που πήρε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς που έγινε σε συνεννόηση με το Μαξίμου, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Σκοπιανό, μόνο διπλωματικές δεν ήταν, τουλάχιστον όσον αφορά την στάση του απέναντι στη ΝΔ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Σταύρο Θεοδωράκη όταν βρέθηκαν οι δυο τους σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου, το ραντεβού με την Φώφη Γεννηματά κλείστηκε αφού επικοινώνησαν οι συνεργάτες του Νίκου Κοτζιά με το γραφείο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής αλλά με την αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθήθηκε διαφορετική τακτική.

 

Μετά το Πάσχα θα ενημερώσει ο Κοτζιάς τη ΝΔ

Πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι «ο κ. Κοτζιάς θα δει τους πολιτικούς αρχηγούς την Μεγάλη Εβδομάδα και μετά το Πάσχα θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων». Αυτό σημαίνει πως ο Νίκος Κοτζιάς επιλέγει την σύγκρουση με την ΝΔ καθώς δεν θα ενημερώσει άμεσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα.

Μικρό καλάθι στη Βιέννη

Η τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς άρχισε στις 10:30 στη Βιέννη.  Οι δυο πλευρές μπορεί να έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου σε σχέση με το παρελθόν αλλά βρίσκονται αρκετά μακριά από μία συμφωνία καθώς η γειτονική χώρα δεν φαίνεται να δέχεται αμετάφραστο το όνομα «Gorna Makedonija» που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Επίσης μεγάλο «αγκάθι» για οποιαδήποτε προσέγγιση αποτελεί το Σύνταγμα των Σκοπιών και οι αλυτρωτικές αναφορές που γίνονται σε αυτό για τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει ως ένα από τους βασικότερους όρους προκειμένου να επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τα μέλη για τις επαφές του Νίκου Κοτζιά για το Σκοπιανό. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, όμως παραμένει το «αγκάθι των συνταγματικών αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο περιφερειακό συνέδριο στην Θεσσαλονίκη είπε ότι  «διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά. Γιατί μια τέτοια λύση που δε θα αφήνει ουρές στο μέλλον». Οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης είναι μικρές για θετικά αποτελέσματα κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια.

Νίμιτς, Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ με την Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών