Υπό πίεση η ΕΚΤ μετά την πτώση του πληθωρισμού στο 1%

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούλιο αναθεωρήθηκε από την Eurostat στο 1% από 1,1% που είχε ανακοινώσει στις 31 Ιουλίου, αυξάνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει τον Σεπτέμβριο μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη αναθεώρηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, τα οποία προστίθενται στα αρνητικά στοιχεία των περασμένων εβδομάδων που μπορεί να πείσουν τους αξιωματούχους της ΕΚΤ ότι απαιτούνται τολμηρά μέτρα για την αναζωογόνηση της δυναμικής στην Ευρωζώνη, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι ανησυχίες για μία παγκόσμια ύφεση αυξάνονται, καθώς η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ήταν μόλις 0,2%. Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 12 Σεπτεμβρίου, με τους περισσότερους οικονομολόγους να προβλέπουν τουλάχιστον μία μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ από το σημερινό επίπεδο του -0,4%.

Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι διαμήνυσε τον περασμένο μήνα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, περιλαμβανομένης μίας πιθανής επανέναρξης της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). To μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, Όλι Ρεν, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ πρέπει να παρουσιάσει ένα «αποτελεσματικό και σημαντικό» πακέτο στήριξης στην επόμενη συνεδρίασή της.