“Αδειάζει” την ΟΛΜΕ η ΓΣΕΕ – Στηρίζει αλλά χωρίς την “ομπρέλα” της γενικής απεργίας

UPD:  Τη συμπαράστασή της στην ΟΛΜΕ με τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη, εκφράζει η ΓΣΕΕ, ωστόσο δεν προτίθεται να κηρύξει 24ωρη κινητοποίηση για την Παρασκευή, όπως ζητά η Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Επαναδιατύπωση του ερωτήματος για απεργία στις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα καταθέσει στην ΑΔΕΔΥ η ΟΛΜΕ, ύστερα από ψήφιση σχετικής απόφασης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης των προέδρων των ΕΛΜΕ που πραγματοποιείται από το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σε ισχύ τέθηκε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης η επιστράτευση των εκπαιδευτικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Υπέρ της απεργίας στις πανελλαδικές εξετάσεις ψήφισαν χθες οι καθηγητές στις συνελεύσεις των περισσότερων ΕΛΜΕ της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, κατά τις χθεσινές ψηφοφορίες στις κατά τόπους ενώσεις, σε σύνολο 88.000 εκπαιδευτικών πανελλαδικά ψήφισαν μόλις 11.000.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ΟΛΜΕ αφορά την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 17 Μαΐου (ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών) και πενθήμερης απεργίας από τις 20 έως τις 24 Μαΐου.

Εξάλλου, την άρνηση της ΑΔΕΔΥ να δεχτεί την πρότασή της για κήρυξη πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας την Παρασκευή καταγγέλλει εκ νέου η ΟΛΜΕ. Όπως αναφέρει, η άρνηση αυτή «αντικειμενικά δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή ενάντια στον κλάδο μας».

Συμπόρευση με την ΟΛΜΕ αποφάσισε η Διδασκαλική Ομοσπονδία

«Η επιστράτευση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ένα ακόμη δείγμα αυταρχισμού, μια ακόμη επίθεση στο κοινωνικό κράτος που οικοδομήθηκε με αγώνες των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια». Αυτό επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), σχετικά με την επιστράτευση των καθηγητών της ΟΛΜΕ.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ΔΟΕ, «μπροστά σε όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στην εκπαίδευση, δηλώνει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντιλαμβανόμενη πως η επίθεση που εξελίσσεται και, προσωρινά, δεν στοχοποιεί το χώρο της Πρωτοβάθμιας, είναι επίθεση που, σε κάθε περίπτωση, την αφορά».

Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ. της ΔΟΕ, σε έκτακτη συνεδρίαση του, αποφάσισε ομοφώνως τη «συμπόρευση με την ΟΛΜΕ και κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης ίδιας μορφής με της ΟΛΜΕ, η οποία ενεργοποιείται άμεσα με το κάλεσμα της ΟΛΜΕ προς τα μέλη της για “σπάσιμο” της επιστράτευσης στην πράξη».

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται πως η «προληπτική επίταξη» των εκπαιδευτικών όχι μόνο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση στα προβλήματα της Παιδείας, αλλά, αντίθετα, εντείνει τα αδιέξοδα και δημιουργεί εντάσεις, τις οποίες «φορτώνονται» οι χιλιάδες μαθητές, που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Και συμπληρώνει: «Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το έσχατο μέτρο της επίταξης και τον υπουργό Παιδείας να καλέσει σε διάλογο το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. H ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης, η οποία, αντί για διάλογο, επιδεικνύει εθισμό στο μέτρο των επιτάξεων, έχει προκηρύξει για αύριο (Πέμπτη, 16/5/2013) τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας (12.00-15.00) και συλλαλητήριο στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος από κοινού με την ΑΔΕΔΥ. Ο διάλογος αποτελεί σημαντικό συστατικό της δημοκρατίας μας και μπορεί να οδηγήσει στο να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα. Η Παιδεία δεν προσφέρεται για άγονες αντιπαραθέσεις και πολύ περισσότερο για συγκρούσεις με “θύματα” τα παιδιά μας».

Το χθεσινό ρεπορτάζ του Bank Wars: 

Από τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ η απόφαση της ΑΔΕΔΥ για κήρυξη 24ωρης απεργίας σήμερα θεωρείται «κοροΐδία» για αυτό και αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Μάλιστα, το πρωί μερίδα εκπαιδευτικών παρέστη στο συλλαλητήριο που είχε οργανώσει η ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια και επιτέθηκε φραστικά στον αντιπρόεδρό της Αντώνη Αντωνάκο, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση που τηρείται από το συνδικαλιστικό όργανο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις ψηφοφορίες στις τοπικές ΕΛΜΕ ανά την Ελλάδα, πάνω από το 50% των καθηγητών, τάσσεται υπέρ της απεργίας εντός των πανελλαδικών εξετάσεων. Βέβαια, απεργία δεν πρόκειται να γίνει, εφόσον έχει κηρυχθεί η επίταξη, ωστόσο οι καθηγητές στέλνουν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση.

«Ήρθαμε εδώ όντας απεργοί σήμερα, γιατί απεργούμε πάντα, να καταγγείλουμε την απεργοσπαστική απόφαση της ΑΔΕΔΥ και το άδειασμα των καθηγητών», δήλωσε δάσκαλος από το Αιγάλεω, ο οποίος συμμετείχε στη διαμαρτυρία, διευκρινίζοντας ότι είναι γονιός παιδιού που δίνει πανελλαδικές.

Νωρίτερα το Bank Wars μετέδιδε: 

«Κοροϊδία» χαρακτήρισε τη στάση της ΑΔΕΔΥ απέναντι στους καθηγητές ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο naftemporiki.gr. «Οι καθηγητές δεν θα μετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο, η Ομοσπονδία είχε θέσει όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες ώστε οι κινητοποιήσεις να μην αφορούν τους συνδικαλιστές αλλά τους καθηγητές.

ΤΟ ΣτΕ απέριψε το αίτημα της ΟΛΜΕ για προσωρινό πάγωμα της επιστράτευσης

Απερρίφθη από το ΣτΕ το αίτημα της ΟΛΜΕ  για έκδοση προσωρινής διαταγής, που να «παγώνει» την επιστράτευση. Από το πρωί,  άρχισαν να επιδίδονται και τα φύλλα πορείας στους καθηγητές, ενώ αύριο η ΑΔΕΔΥ προχωρεί σε εικοσιτετράωρη απεργία

Στην απόφαση που έχει την υπογραφή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά αναφέρεται ότι «κηρύσσεται κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης στο σύνολο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των αναγκαίων πόρων καθ όλη την περίοδο των εξετάσεων προκειμένου να αποτραπούν οι απειλούμενες δυσμενείς συνέπειες από την προταθείσα απεργία, η σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και οι κίνδυνοι για την δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων».

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ


Με συμμετοχή περισσότερων από 5000 καθηγητών το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Δυναμικό και το παρόν από το ΠΑΜΕ που έκανε νωρίτερα τη δική του συγκέντρωση στην Ομόνοια.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Π. Λαφαζάνη, καθώς επίσης και ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό, που επίσης είναι επιστρατευμένοι.

Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν αυτοκίνητο με αυτοσχέδιο τανκ στην οροφή του, ενώ υπήρχε και σημαία με το «πουλί» της 21ης Απριλίου και το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Επιστρατευμένων».

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Ανοικτή επιστολή προς τους μαθητές για τους λόγους που οδήγησαν τους καθηγητές στην απόφαση της απεργίας μέσα στις Πανελλαδικές, έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΛΜΕ.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Φίλε μαθητή/ φίλη μαθήτρια,

Θα ήθελα να σου εξηγήσω για ποιους λόγους αναγκαστήκαμε εμείς, οι καθηγητές σου, να ξεκινήσουμε αυτό τον δύσκολο απεργιακό αγώνα. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό. Θα ήθελα να μάθω κι εγώ τη γνώμη σου, ιδίως αν είναι διαφορετική από τη δική μου. Σου ζητώ όμως πρώτα να ξοδέψεις δυο λεπτά για να με ακούσεις.

Σε συναντώ καθημερινά στην τάξη, ανταμώνουμε στους διαδρόμους και στις σκάλες, στη αυλή του σχολείου μας.  Με ενώνουν μαζί σου κοινές έγνοιες για το μάθημα της ημέρας, οι χαρές και οι λύπες της σχολικής καθημερινότητας.  Ακόμα κι αυτά που κάποιες στιγμές φαίνεται να μας χωρίζουν συχνά γίνονται αφορμή για να  συνδεθούμε στενότερα.

Κάποιες φορές στο σχολείο κυριαρχεί η ένταση, οι κραυγές δυναμώνουν, οι παλάμες σφίγγουν, το βλέμμα αγριεύει. Θα έχει περάσει, ασφαλώς, από το νου σου ότι τις περισσότερες φορές αυτές οι συγκρούσεις έχουν τη ρίζα τους έξω από το σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά, στην καθημερινή ζωή. Και υπάρχουν λόγοι γιʼ αυτό. Ιδίως στις μέρες μας, η επιβίωση συχνά γίνεται ένας καθημερινός εφιάλτης.

Οι γονείς συζητούν ολοένα στο σπίτι για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, για μεγαλύτερη φτώχεια, για το φόβο της απόλυσης. Οι μεγαλύτεροι φίλοι σου ομολογούν πόσο δύσκολο είναι να βρεις μια όποια δουλειά, κι ας έχεις ένα σωρό πτυχία. Μόνη διέξοδο βλέπουν στη μετανάστευση. Αλλά και συ ο ίδιος παρατηρείς το χαρτζιλίκι σου να  λιγοστεύει, το σπίτι σου μέρα τη μέρα να αδειάζει. Και την ίδια ώρα οι υπουργοί μας κάνουν λόγο για νέες περικοπές και νέα μέτρα, που σχεδιάζει να επιβάλει η τρόικα, ή για δημόσια περιουσία που πρέπει να ξεπουληθεί.

Αυτά, φίλοι μαθητές, είναι προβλήματα που κι εμείς οι καθηγητές σας αντιμετωπίζουμε, όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Ο μισθός μας μειώθηκε μέχρι το μισό, το διδακτικό μας ωράριο αυξήθηκε, οι συνθήκες εργασίας χειροτέρεψαν, οι διορισμοί νέων εκπαιδευτικών σταμάτησαν. Ταυτόχρονα, πολλά δημόσια σχολεία καταργούνται και συγχωνεύονται, άλλα δεν έχουν θέρμανση, εξοπλισμό, αίθουσες και εργαστήρια. Με τα τελευταία μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, μπορούν να μας ξεσπιτώνουν και να μας στέλνουν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη οποτεδήποτε, χωρίς να νοιάζονται πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τέτοιους μισθούς. Μπορούν ακόμη να μας απολύουν με το παραμικρό.

Μετά από αυτά τα τελευταία μέτρα το ποτήρι ξεχείλισε. Πήραμε την απόφαση πως πια δεν πάει άλλο. Το ξέρουμε πως δεν είναι εύκολο να απεργούμε σε μέρες που κάποιοι από σας δίνουν κρίσιμες εξετάσεις για το μέλλον τους. Όμως δεν διαλέξαμε εμείς αυτή την περίοδο για να συγκρουστούμε, αλλά η κυβέρνηση, που προώθησε αυτά τα μέτρα. Ούτε είναι εύκολο για μας σε τέτοιες συνθήκες να στερηθούμε το μισθό μιας πολυήμερης απεργιακής περιόδου. Όμως, δυστυχώς, δεν έχουμε άλλη διέξοδο.

Στην τηλεόραση συχνά θα ακούς ότι τάχα η απεργία μας έχει στο στόχο της εσένα. Αυτοί που τα λένε αυτά έχουν κάνει ήδη την επιλογή τους. Πήγαν με εκείνους τους λίγους, που συνεχίζουν να κερδίζουν ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι αυτοί που διαπομπεύουν τους γονείς σου και όλους τους εργαζόμενους σαν τους τεμπέληδες της Ευρώπης. Μην επιτρέπεις σʼ αυτούς να μιλούν στο όνομά σου.  Μην τους αφήνεις να σε χρησιμοποιούν σαν όπλο ενάντια στο δίκαιο αγώνα όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Σκέψου πως έχουμε ένα κοινό στόχο, που μας φέρνει από την ίδια πλευρά. Θέλουμε να βάλουμε τέρμα σε αυτή την πολιτική, που διαλύει τη χώρα, που καταστρέφει το παρόν και το μέλλον μας. Έχουμε επιλέξει να σταθούμε από την πλευρά του δίκιου και της αξιοπρέπειας. Και θα το κάνουμε, όσο περνάει από το χέρι μας.

Δεν είναι μια εύκολη επιλογή. Αλλά, πίστεψέ μας, δεν υπάρχει άλλη λύση.»