Χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία συζητήθηκαν βασικά ζητήματα για τις προϋποθέσεις έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) .
Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχουν συνάντηση για το PSI με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα. Οι διαβουλεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται, με τα στελέχη της να εμφανίζονται ανυποχώρητα στην απαίτηση για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος και 13ος-14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις).
Αυτό επισήμανε κυβερνητικός παράγοντας μετά τη λήξη της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας για όλα τα πολιτικά κόμματα , δήλωσε μετά την 12ωρη συνάντηση που είχε με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος.
Έχουμε λύσει αρκετά ζητήματα. Υπάρχουν, όμως, ανοικτά κρίσιμα θέματα που αφορούν στο μέλλον της χώρας , πρόσθεσε, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.
Στην υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο διυπουργική σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι απαιτήσεις της τρόικας, οι οποίες, εκτός από τη ριζική ανατροπή στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα, αφορούν και στην περικοπή των δαπανών σε ασφάλιση, υγεία και άμυνα, καθώς και στη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα).
Το Eurogroup θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη για τη νέα δανειακή σύμβαση ενώ το PSI θεωρείται, κατά δήλωση του κ. Βενιζέλου, το ευκολότερο μέρος των μαραθώνιων διαβουλεύσεων.
Όπως επιπλέον αναφέρθηκε στη σύσκεψη, στον τομέα της Υγείας δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις προσωπικού, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές τη φαρμακευτική δαπάνη. Περικοπές, ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα γίνουν την επόμενη διετία και στον τομέα της Άμυνας.
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εμμένει να μην ενταχθούν οι στρατιωτικοί στο ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και να μη γίνουν απολύσεις ένστολων.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η τρόικα απαιτεί περικοπές δαπανών σε Ασφάλιση, Υγεία και Άμυνα, καθώς και συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα).
Ολόκληρη η δήλωση που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος:
Μετά από δώδεκα ώρες συνεχούς και σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, μπορώ να σας πω ότι έχουμε λύσει αρκετά ζητήματα. Υπάρχουν όμως ανοικτά κρίσιμα θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και τον ελληνικό λαό.
Η συνεδρίαση του Eurogroup με αυτοπρόσωπη παρουσία των Υπουργών Οικονομικών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Στο μεταξύ, θα έχουμε πολλές τηλεφωνικές συζητήσεις οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, έχουμε να οριστικοποιήσουμε την διαδικασία για το PSI, αλλά θα έλεγα ότι αυτό είναι τώρα πια το ευκολότερο μέρος της όλης διαδικασίας.
Θέλω να ξέρετε ότι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τον ελληνικό λαό. Προσπαθούμε οι θυσίες να είναι οι μικρότερες δυνατές και το όφελος να είναι το μεγαλύτερο δυνατόν, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, για τους άνεργους, γι αυτούς που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, γι αυτούς που είναι σε κατάσταση ανάγκης.
Πρέπει να σώσουμε τη χώρα, πρέπει τώρα όλοι μαζί ενωμένοι σε ένα μοναδικό, ενιαίο μέτωπο να δώσουμε τη μάχη αυτή. Αύριο είναι η ώρα της αλήθειας για όλα τα πολιτικά κόμματα, για την πολιτική ηγεσία της χώρας .



