>Η Ελλάδα στην κορυφή της ατζέντας της Λαγκάρντ

>

Ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων της ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) την επόμενη εβδομάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας από την χρεοκοπία, σημειώνουν σε σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο τους οι Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει άλλωστε ότι η πρώτη δήλωση που έκανε μετά την χθεσινοβραδινή εκλογή της στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1 αφορούσε την Ελλάδα – κάλεσε, ως γνωστόν, την ελληνική αντιπολίτευση να παραμερίσει τις διαφορές της με την κυβέρνηση και να εργαστεί για το καλό της χώρας υπερψηφίζοντας το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Και το Bloomberg θεωρεί, ωστόσο, ότι η πρώτη «καυτή πατάτα» που θα παραλάβει στα χέρια της η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών την επόμενη Τρίτη, 5 Ιουλίου, που θα εγκατασταθεί επισήμως στην έδρα του ΔΝΤ Ουάσιγκτον, θα είναι το ελληνικό ζήτημα. «Η πρώτη και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Λαγκάρντ θα είναι η διαχείριση της εμπλοκής του ΔΝΤ στην υπόθεση της Ελλάδας».

Το πρακτορείο αναφέρει δήλωση του Εσβάρ Πρασάντ του φημισμένου Brookings Institution της Ουάσιγκτον, ο οποίος θεωρεί ότι, σε ό, τι αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ στο δανεισμό της Ελλάδας, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, «προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα το πρόγραμμα χρηματοδότησης και ταυτόχρονα να μην κατηγορηθεί το Ταμείο για προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση της ευρωπαϊκής χώρας».

Το Bloomberg θυμίζει επίσης ότι η Λαγκάρντ κέρδισε την υποστήριξη πολλών αναδυόμενων οικονομιών για την εκλογή της στο ΔΝΤ υποσχόμενη στις χώρες αυτές μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις του Ταμείου. Τώρα που εξελέγη, θα υποστεί μείζονες πιέσεις για να τηρήσει την υπόσχεσή της, εκτιμά το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το Bloomberg θεωρεί ότι από τις αναπτυσσόμενες χώρες τις μεγαλύτερες πιέσεις για αναβάθμιση του ρόλου τους και κυρίως για αύξηση των δικαιωμάτων ψήφου στο 24μελές διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα ασκήσουν στη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα. Το πρακτορείο θεωρεί ότι τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις θα πρέπει να κάνουν εν προκειμένω οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν τα περισσότερα δικαιώματα ψήφου στο συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, τα 24 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ εκπροσωπούν τις 187 χώρες – μέλη του Ταμείου. Τα δικαιώματα ψήφου των κρατών της Ασίας και του Ειρηνικού έχουν φθάσει στο 20,93%. Ωστόσο, τις περισσότερες ψήφους διατηρεί η Ευρώπη (35,6%), ενώ οι ΗΠΑ με μερίδιο 16,8% είναι η χώρα με τα περισσότερα δικαιώματα ψήφου. Σημειωτέον ότι τα δικαιώματα ψήφου διαμορφώνονται βάσει της οικονομικής ισχύος των χωρών που μετέχουν στο διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.