>Μαστίγιο… και καρότο από το Eurogroup

>
Ανατροπή του πολιτικού “εκβιασμού” της Αθήνας αποφάσισε ξημερώματα σήμερα το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θέτοντας την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου και του επικαιροποιημένου Μνημονίου σαν προϋπόθεση για την έγκριση της εκταμίευσης της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός (που θα συνοδεύεται και από τον Λουκά Παπαδήμο) θα πρέπει σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Βαν Ρόμπαϊ και τον κ. Μπαρόζο, να δεσμευθεί ότι θα περάσει από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο στις 28 Ιουνίου και μετά να περιμένει στις αρχές Ιουλίου την έγκριση της εκταμίευσης της 5ης δόσης.

Στην Κυβέρνηση είχαν ελπίσει ότι θα μπορούσαν να “πάρουν” μια ανακοίνωση για την 5η δόση πριν από τις 28 Ιουνίου ώστε να ενισχυθεί η θέση της κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σε συνδυασμό με την έναρξη της διαδικασίας για το επιπλέον δάνειο που θα εγκρίνει κατ΄ αρχήν στις 23 και 24 Ιουνίου η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αυτό το πολιτικό παιχνίδι δεν πέρασε στις Βρυξέλλες, όπου ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος υποχρεώθηκε να αποδεχθεί όλους τους όρους του Eurogroup όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ.

Βέβαια οι συνάδελφοι του κ. Βενιζέλου τον “ενίσχυσαν” με μία επιπλέον έκκληση για εθνική ενότητα, αυξάνοντας την πίεση στη Νέα Δημοκρατία για συναίνεση στην έγκριση του Μεσοπρόθεσμου.

Παράλληλα πάντως, δρομολογείται ως εκ των ων ουκ άνευ ο σχεδιασμός του επιπλέον δανείου για την Ελλάδα, καθώς ο κίνδυνος για ένα ντόμινο στην ευρωοικονομία, εξαιτίας μιας χρεοκοπίας στην Ελλάδα, κυριαρχεί πολιτικά και οικονομικά τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσιγκτον.

Έτσι, μία πρώτη ανάγνωση της χθεσινής απόφασης φαίνεται να καταλήγει στην ανατροπή του επιχειρούμενου πολιτικού εκβιασμού της Αθήνας για να δοθεί η δόση πριν από την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου, υποχρεώνοντας κυβέρνηση και Βουλή να πάνε στη συζήτηση της 28ης Ιουνίου με την απειλή του χρεοστασίου να επικρέμαται πάνω από την ελληνική οικονομία (αν δεν καταβληθεί η δόση).

Ταυτόχρονα όμως η απόφαση του Εurogroup να συζητήσει (και να αποφασίσει) σήμερα τους όρους για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο δάνειο που θα δοθεί στην Ελλάδα για την περίοδο 2012 – 2014 και θα συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής τις επόμενες ημέρες, δείχνει ότι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μαζί και στο Βερολίνο, έχουν αποφασίσει να απομακρύνουν τον κίνδυνο του χρεοστασίου από την Αθήνα για τα επόμενα τρία χρόνια (με δρακόντιους δημοσιονομικούς όρους) λόγω του φόβου ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με άμεση απειλή κατάρρευσης του ευρώ και της Ε.Ε.

Ήδη πάντως στην τρόικα ετοιμάζονται να επιστρέψουν την Τετάρτη στην Αθήνα για να ξαναβάλουν στο τραπέζι της αξιολόγησης τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στο Μεσοπρόθεσμο, καθώς σύμφωνα με πηγές του Capital.gr θεωρούν ότι αλλάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θα ζητήσουν είτε “διόρθωσή” τους, είτε επιπλέον ισοδύναμα μέτρα, περιορίζοντας στο ελάχιστο τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών της κυβέρνησης.

Του Γιάννη Αγγέλη