H ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον Γιάννη Στουρνάρα, για τον οποίο έκανε ειδική μνεία το χθεσινό red alert, σηματοδοτεί την επιστροφή αυτού του κρίσιμου πόστου και σε μια τόσο δραματική μάλιστα περίοδο σε τεχνοκράτη της οικονομίας μετά από πολλά χρόνια. Κατ’ ουσίαν μετά την περίοδο Αλογοσκούφη, ο οποίος από ένα σημείο και πέρα άφησε να του ξεφύγει τελείως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ουδείς είχε την υποδομή, την εμπειρία αλλά και την αξιοπιστία απέναντι στους ξένους, που έχει ο σημερινός υπουργός. Και ο οποίος δυναμώνει πάρα πολύ το σχήμα του οικονομικού επιτελείου τόσο από πλευράς διαχείρισης όσο και διαπραγματευτικής δυνατότητας με τους ξένους.
Τα στοιχεία του ΚΕΠΕ που μιλούν για μια ύφεση, που ξεπερνά το 9% ,δείχνουν πόσο επικίνδυνη είναι σήμερα η κατάσταση και πόσο πιεστικός είναι ο χρόνος για την αναστροφή της τάσης. Από το σημερινό οικονομικό επιτελείο η αγορά περιμένει να τρέξουν όλα πολύ πιο γρήγορα. Είναι επίσης υπέρ του Αντώνη Σαμαρά το γεγονός ότι επέλεξε για δεύτερη φορά άνθρωπο, που δεν προέρχεται από το νεοδημοκρατικό περιβάλλον αλλά από αυτό του Κώστα Σημίτη.
Φαίνεται επίσης ότι οι Ευρωπαίοι, εφόσον εξασφαλίσουν την πλήρη εποπτεία της δημοσιονομικής πορείας των κρατών-μελών διαμέσου παρέμβασης των Βρυξελλών στους προϋπολογισμούς, μπορεί να ανοίξουν το παιχνίδι των ευρω-ομολόγων. Αυτό που αναφέρεται από χθες στο Reuters δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης-χρέους. Οι Γερμανοί όμως αντιδρούν και πάλι υποβαθμίζοντας την διαρροή, που φέρει τις υπογραφές Ρομπάι, Γιούνκερ και Μπαρόζο σαν απλό σχέδιο. Και μάλιστα κατά τρόπο κατηγορηματικό όπως δήλωσε η Μέρκελ.
Οι αγορές σίγησαν και περιμένουν, την ώρα που το κόστος δανεισμού για την περιφέρεια συνεχίζει να ανεβαίνει. Δεν θα είναι καλό να κυλήσει η Πέμπτη χωρίς ουσιαστικό μήνυμα προς αυτές. Το αποτέλεσμα θα είναι κατάρρευση και volatility.
Τέλος η Κύπρος πήγε σε ένα ακραίο σενάριο και ζήτησε πάνω από 10 δισ, ενώ οι ανάγκες τραπεζών και κράτους δεν ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 4,3 δισ. Όμως, όπως ομολογούν κορυφαίοι τραπεζικοί της παράγοντες το σενάριο που έλαβαν υπόψη τους περιλαμβάνει και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!