Σόιμπλε: Το ευρώ συμφέρει τους Ελληνες

Είναι προς όφελος των Ελλήνων να παραμείνουν στο ευρώ, αλλά αν είχαν υιοθετήσει ξανά τη δραχμή θα είχαν ήδη υποτιμήσει το εθνικό νόμισμά τους, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο.

Ο γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στην πρώτη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ την Τρίτη στο Βερολίνο, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου γάλλου προέδρου. Ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι ο Ολάντ γνωρίζει καλά ότι το θέμα του Δημοσιονομικού Συμφώνου έχει κλείσει και ότι το μόνο που απομένει πλέον είναι η έγκρισή του από τις κυβερνήσεις.

 

«Πιστεύω ότι ο Ολάντ γνωρίζει ότι το Σύμφωνο δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι γαλλογερμανικές σχέσεις θα συνεχιστούν ομαλά και εποικοδομητικά όπως κατά το παρελθόν. «Ολες οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν», τόνισε συγκεκριμένα.

 

Σημειωτέον ότι ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ είπε ότι οι δύο ηγέτες την Τρίτη απλώς θα ανταλλάξουν απόψεις.

 

Ο Ζάιμπερτ αναφέρθηκε και στην ιστορική καθίζηση που υπέστη η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας την Κυριακή, αλλά και στην εντυπωσιακή πτώση του ποσοστού του στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1950, στις τοπικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί στις 6 Μαΐου στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χολστάιν.

 

«Η ψήφος στα κρατίδια δεν έχει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την Ανγκελα Μέρκελ»και ότι «η εκλογική ήττα δεν θα επηρεάσει την πολιτική που ασκεί η καγκελάριος», τόνισε ο Ζάιμπερτ. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ διευκρίνισε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία της υιοθέτησης αναπτυξιακών πολιτικών και πρόσθεσε ότι«κλειδί για την ανάπτυξη είναι οι έξυπνες μεταρρυθμιστικές πολιτικές».

 

Ο γερμανός εκπρόσωπος θεωρεί ότι «τα μέτρα ανάπτυξης μπορούν να ενισχυθούν και να χρηματοδοτηθούν από μη χρησιμοποιούμενα κονδύλια της ΕΕ».