Τελεσίγραφο ΔΝΤ στον κ. Στουρνάρα

Τελεσίγραφο στην Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως όλες τις δεσμεύσεις του Μνημονίου εντός των επόμενων δύο μηνών έστειλαν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ μέσω των επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι προειδοποίησαν, μάλιστα, ότι σε αντίθετη περίπτωση θα διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας. Υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε διά του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα ότι δεν θα θέσει προς το παρόν θέμα αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. «Το πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας προτού το επαναφέρουμε πίσω σε τροχιά», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας χθες το βράδυ στους Financial Times.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών έχει ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και την προσεχή Δευτέρα θα ενημερώσει το Eurogroup ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της βάσει Μνημονίου. Ταυτόχρονα, ο κ. Στουρνάρας ετοιμάζεται να προωθήσει όλα τα μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μόνο τυχαία δεν είναι η προειδοποίηση -μεταξύ σοβαρού και αστείου- των επικεφαλής της τρόικας προς τον κ. Στουρνάρα ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας «δεν θα περάσεις καλά», με τον υπουργό να τους απαντάει «το γνωρίζω».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας ζήτησαν να συναντηθούν εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών την Κυριακή (σήμερα θα έχουν σύσκεψη με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη), όταν θα είναι γνωστές οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, παρά το ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να αναχωρήσουν από την Αθήνα το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών από τον κ. Γ. Ζανιά, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε πως «το πρόγραμμα είναι εκτός πλαισίου σε ορισμένες διαστάσεις και κάπου είναι εντός» και δήλωσε ότι «μας περιμένουν δύσκολα χρόνια και υποσχόμαστε μόνο πολύ σκληρή δουλειά». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «βλέπω φως, αλλά το τούνελ είναι μακρύ».

Οι επικεφαλής της τρόικας (Μ. Μορς από Ε.Ε., Κ. Μαζούχ από ΕΚΤ και Π. Τόμσεν από ΔΝΤ) ενημερώθηκαν από το οικονομικό επιτελείο για τα στοιχεία και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έπειτα δύο εκλογικές αναμετρήσεις, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ήδη η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν. Ωστόσο, στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της τρόικας κατέστησαν σαφές ότι «δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν αλλαγές» πριν παραδώσουν την έκθεση ελέγχου της πορείας της ελληνικής οικονομίας, όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επισήμανε πως δεν είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί τώρα. Πέραν αυτών, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως τα μέλη της τρόικας «δεν τα βλέπουμε ως κατακτητές», αλλά ως συναδέλφους που «είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε».

Του Σωτηρη Nικα