Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Έντονη νευρικότητα και μικρές μεταβολές – Στο επίκεντρο ο αμυντικός κλάδος

Με μικτά πρόσημα κινούνται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη μεταβλητότητα πάλι παρούσα, καθώς οι επενδυτές κάνουν κινήσεις προσαρμογής με το τέλος ενός ασταθούς μήνα.

Η εστίαση των επενδυτών σήμερα είναι στις κινήσεις των μετοχών της άμυνας, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να προσπαθούν να διαμεσολαβήσουν για μια ειρηνική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έσπασε τη σιωπή του σχετικά με το σχέδιο την Πέμπτη, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη για «σοβαρές συνομιλίες».

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει οριακή πτώση 0,04% στις 574,7 μονάδες, ενώ τείνει να κλείσει το Νοέμβριο με συνολικά κέρδη πάνω από 0,5%. Ο γερμανικός DAX χάνει 0,1% στις 23.742 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει οριακές απώλειες 0,02% στις 8.097,55 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,14% στις 9.707,84 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,18% στις 43.142 μονάδες.

Ωστόσο, οι παγκόσμιες αγορές ενισχύθηκαν αυτή την εβδομάδα, λαμβάνοντας ώθηση από τις αυξανόμενες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά την επόμενη συνεδρίασή της στις 9-10 Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης Stoxx 600 οδεύει στο να σημειώσει άνοδο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, με τις μετοχές του τομέα υγειονομικής περίθαλψης να ηγούνται του δείκτη.