Το Ιράν παρουσίασε την τελευταία πρότασή του στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Δεν ικανοποιήθηκε ο Τραμπ

Το Ιράν παρουσίασε μια νέα πρόταση που αποσκοπεί στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, που βρίσκονται τώρα σε νεκρό σημείο, προκειμένου να τεθεί ένα τέλος με διάρκεια στον πόλεμο, μετέδωσε σήμερα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία διαβίβασε το βράδυ της Πέμπτης το κείμενο της τελευταίας πρότασής της στο Πακιστάν, που μεσολαβεί στις συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με το πρακτορείο που δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατάπαυση πυρός ισχύει από τις 8 Απριλίου, έπειτα από ισραηλινοαμερικανικά πλήγματα σχεδόν 40 ημερών εναντίον του Ιράν και αντίποινα της Τεχεράνης στην περιοχή, και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα από τότε.

Μία και μοναδική σύνοδος συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου στο Πακιστάν, όμως κατέληξε σε αποτυχία. Τα στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ η Ουάσινγκτον διατηρεί τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών.

Η Τεχεράνη είχε κάνει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα μια προηγούμενη πρόταση που απορρίφθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με άρθρο του αμερικανικού ιστοτόπου Axios, που αναμεταδόθηκε από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, προέβλεπε τη μετάθεση σε μεταγενέστερη ημερομηνία των συζητήσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Όμως το θέμα αυτό είναι κεντρικό για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που κατηγορούν το Ιράν ότι θέλει να αποκτήσει ατομική βόμβα — η χώρα το διαψεύδει.

Στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαβουλεύσεων, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί είχε σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Τουρκίας, του Ιράκ και του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τις τελευταίες «πρωτοβουλίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας που αποσκοπούν στον τερματισμό του πολέμου», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

 

Η Τεχεράνη απορρίπτει κάθε πολιτική που θα της “επιβληθεί” με απειλή

Ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν, ο Γκολμαχοσέιν Μοχσενί Ετζεϊ, δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν παραμένει ανοικτό στον διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά απέρριψε κάθε πολιτική που θα «επιβληθεί» διά της απειλής.

Η δήλωση αυτή γίνεται στο υπόβαθρο του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν με σκοπό ένα τέλος με διάρκεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν απέφυγε ποτέ τις διαπραγματεύσεις (…) αλλά δεν θα δεχθούμε βεβαίως να μας επιβάλει κάποιος» μια πολιτική, δήλωσε ο Ετζεΐ σε βίντεο που μεταδόθηκε στον ιστότοπο της δικαστικής εξουσίας Mizan Online.

«Δεν εγκρίνουμε νε κανέναν τρόπο τον πόλεμο, δεν θέλουμε τον πόλεμο, δεν θέλουμε να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε προχθές, Τετάρτη, ότι οι Ιρανοί «καλά θα κάνουν να βάλουν μυαλό και γρήγορα!».

Ο Ετζεΐ υπογραμίζει πως το Ιράν «δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένο να αποκηρύξει τις αρχές και τις αξίες του απέναντι σε αυτόν τον κακόβουλο εχθρό προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο ή να αποτρέψει τη συνέχισή του».

Η σύγκρουση, που ξέσπασε στις 28 Φεβρουαρίου από την επίθεση που εξαπέλυσαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης, προκάλεσε χιλιάδες θανάτους, κυρίως στο Ιράν και στον Λίβανο, και οι επιπτώσεις του εξακολουθούν να προκαλούν σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Αν και κατάπαυση πυρός έχει τεθεί σε ισχύ από τις 8 Απριλίου, η Ουάσινγκτον επιβάλλει αποκλεισμό ιρανικών λιμανιών σε αντίποινα για τον ουσιαστικό αποκλεισμό από την Τεχεράνη των στρατηγικής σημασίας στενών του Ορμούζ, από τα οποία διέρχονταν πριν από τον πόλεμο το ένα πέμπτο των υδρογονανθράκων που καταναλώνονται παγκοσμίως.

Ο Ετζεΐ εκτίμησε επίσης σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν «εξασφάλισαν τίποτα» στον πόλεμο, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «δεν θα υποχωρήσει» κατά τις διαπραγματεύσεις.

ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΤΡΑΜΠ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «δεν είναι ικανοποιημένος» με την τελευταία ιρανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών και προειδοποίησε ότι η εναλλακτική στις διαπραγματεύσεις είναι η «συντριβή» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Αυτή τη στιγμή, δεν είμαι ικανοποιημένος με αυτά που προσφέρουν», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι υπάρχει «τεράστια διχόνοια» μεταξύ των Ιρανών ηγετών και έτσι αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική για τον τερματισμό του πολέμου.

«Ζητούν πράγματα που δεν μπορώ να δεχτώ», σημείωσε.

Η Τεχεράνη κατέθεσε χθες το βράδυ μια νέα πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου, δύο μήνες μετά την έναρξη της ισραηλινο-αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράν. Δεν δόθηκαν πληροφορίες για το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι γίνονται συζητήσεις με την Τεχεράνη, αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτών.

«Μόλις είχαμε μια συζήτηση με το Ιράν. Θα δούμε τι θα γίνει. Αλλά θα έλεγα ότι δεν είμαι ικανοποιημένος», είπε.

Ερωτηθείς για επανέναρξη των εχθροπραξιών, οι οποίες έχουν ανασταλεί μετά την εκεχειρία στις 8 Απριλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την προτίμησή του για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

«Θέλουμε να τους συντρίψουμε μια για πάντα; Ή θέλουμε να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία; Αυτές είναι οι επιλογές», τόνισε. «Δεν προτιμώ» την πρώτη «για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά αυτή είναι μια επιλογή», ​​πρόσθεσε.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία διαβίβασε το κείμενο της τελευταίας της πρότασης στο Πακιστάν, τον μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, το βράδυ της Πέμπτης», μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.