Φως στο τούνελ του απάνθρωπου μνημονίου σε 100 ημέρες – Αναπτυξιακό πρόγραμμα το Πάσχα – Αποφάσεις για το χρέος τον Ιούνιο – Τεστ αξιοπιστίας

Εκατό ημέρες απομένουν μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου που θα καθορίσει το δρόμο της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με το χρέος αλλά και με το που θα οδηγήσει η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, η οποία θα βασιστεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που η Ελλαδα θα έχει προτείνει πριν από το Πάσχα.

Το σημερινό Eurogroup – Οι δηλώσεις

Το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου θα εκταμιευθεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Βρισκόμαστε 100 ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, το οποίο πρέπει να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις για τη θετική ολοκλήρωση προγράμματος αυτό το καλοκαίρι, επισήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί

—Στη συνέντευξη Τύπου  ο κ. Σεντένο επεσήμανε ότι τον Απρίλιο θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup επαίνεσε την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτή η πρόοδος δείχνει την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας στο πρόγραμμα και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο Μάριο Σεντένο. Ο κ. Σεντένο σημείωσε ότι  το Eurogroup εξέτασε τα βήματα της Ελλάδας προς την ολοκλήρωση του προγράμματος.

—Από την πλευρά του, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών – μελών της Ευρωζώνης και εν συνεχεία το δ.σ. του ESM θα ανάψει «πράσινο» για την εκταμίευση της δόσης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι 5,7 δισ. πιθανώς θα εκταμιευτούν εντός του Μαρτίου και ένα ακόμη δισ. το επόμενο χρονικό διάστημα, εφόσον σημειώνεται πρόοδος στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Στόχος είναι να μην υπάρχει καμία ληξιπρόθεσμη υποχρέωση του Δημοσίου όταν λήξει το πρόγραμμα.

—Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, ωστόσο προειδοποίησε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Όπως είπε, βρισκόμαστε 100 ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, το οποίο πρέπει να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις για τη θετική ολοκλήρωση προγράμματος αυτό το καλοκαίρι.

Συμπλήρωσε ότι οι εργασίες της τελευταίας αξιολόγησης έχουν ξεκινήσει καλά και πρέπει να επιταχυνθούν.

«Η αναπτυξιακή στρατηγική θα παρουσιαστεί στο Eurogroup και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να την παρουσιάσει πριν το ελληνικό Πάσχα», είπε. Η λέξη «αξιολόγηση» δεν είναι η σωστή καθώς είναι πρόγραμμα που ανήκει στην Ελλάδα. «Δεν θα δώσουμε κατευθύνσεις, αλλά θα είναι ένα τεράστιο τεστ αξιοπιστίας για τις συζητήσεις μας και θα συνδεθεί με την μετά πρόγραμμα επιτήρηση που επαναλαμβάνω θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ένα πρόγραμμα».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σεντένο: Αξιοσημείωτη η πρόοδος της Ελλάδας – Εργαζόμαστε για το χρέος

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η πορεία για τον Αύγουστο δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα – Οι δανειστές, τα πλεονάσματα και το αφορολόγητο – Μόνο δόση στο Eurogroup